Ekonomi

Bahar: “Kısıtlama kararı sektörle istişare edilmeli”

ATSO Lideri Ali Bahar, domates ihracatına getirilen kısıtlama kararıyla ilgili olarak, “Bakanlığın bu tebliği geri çekmesi ve sektörle istişare etmesi doğru olur. Bu yönde girişimler başlattık.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domateste fiyat artışını engelleme gerekçesiyle 14 Nisan 2023’e kadar getirdiği ihracat kısıtlamasına ilişkin girişimleri başlattıklarını açıkladı. Örtü altı domates üretiminin yüksek olduğu bir dönemde bu kararın bakanlığa danışılmadan alındığını kaydeden Lider Bahar, “Bakanlığın bu tebliği geri çekip sektörle istişare etmesi doğru olur. Bu yönde girişimler başlattık. “

“Ticari risk getiriyor”

Konunun sektörle istişare edilmediğinin doğru olmadığını dile getiren Lider Bahar, “Bu geçici karar, zaten zor koşullarda ihraç edilen ürünler için ihracat pazarlarımızı tamamen kaybetme riskini de beraberinde getiriyor. Geri dönüş olmazsa geri dönüş olmaz” dedi. Bu karardan itibaren esnetilmeli ve en az 48 saat süre verilmelidir. Aksi takdirde ihracatımızda geri dönülmez yaralar açılacaktır” dedi. Depremin ağır hasar gören Hatay ve Adıyaman bölgesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Önder Bahar, “Seralarda ihracat, paketleme ve toplama faaliyetlerinde onbinlerce işçi çalıştırılıyor. Bu yaralara merhem oluyor. ancak bu kısıtlamayla çalışamayan işletmeler de işçi çıkarmak zorunda kalacak ve yaralar daha da derinleşecek” dedi.

“Sektöre ağır yaptırımlar olacak”

Plansız, ihracatçı ve üreticiye danışılmadan alınan kararların sektörü uzun yıllar etkileyeceğini kaydeden Lider Bahar, “Yıllardır rakip üretici ülkelerden temin edilmesi zor olan pazarların kaybedilmesine neden olacak bir karardır. Bu pazarların kaybedilmesi gelecek yılki üretim planlamasını da çok ciddi etkileyecek’ dedi.Taahhüt altına alınan Türkiye’de zincir pazarların ihracatçıya ağır sorumluluklar yüklediğini belirten Önder Ali Bahar, “İhracat izni verildiğinde , ihracat yapacak mali gücü olan ihracatçı sayısı önemli ölçüde azalacaktır. Sektör ciddi zarar görecek. Ayrıca devam etmeyen ticari faaliyetlerdeki ticari alacaklar da ciddi tahsilat kayıplarına neden olacaktır.” dedi.

“Üretici ağır zarar görecek”

Domates çeşitlerinden dolayı fiyat aralığının da geniş olduğuna işaret eden Lider Bahar, “Genelde bazı domates çeşitlerinin fiyatları daha yüksek. Kuraklık nedeniyle temel gıda ürünlerinde önümüzdeki aylarda buna benzer başka tedbirler de alınabilir. Ancak bu ürünler sera üretimi ürünler olmamalıdır. Örtülü üretim saha ürünlerinden farklıdır. Özel ürünlerdir” dedi. Nisan ve Mayıs aylarında daha ciddi sorunların yaşanacağını kaydeden Lider Bahar, “Tek mahsül domateste ürün fiyatları zaten sezona göre düşecek ve bu dönemde böyle bir yasak üreticiye ciddi zararlar verecektir.”

“Rakipler durumu fırsata çevirecek”

En az 48 saat verilmesi gerektiğini belirten Lider Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü: “14 Nisan’da yurt dışı zincir marketler açılsa bile yabancı zincir marketler diğer tedarikçi ülkelerle anlaşma yapacak ve Türkiye’ye dönmesi uzun yıllar alacak. Ayrıca rakip üretici ülkeler özel ve uzun vadeli anlaşmalar yapacaklar, “Yaptırmadan eserlerini vermeyecekler. Bağlayıcı olmak için durumu fırsata çevirecekler. Halihazırda taahhütte bulunan işletmelerde dış pazarlar için hazırlanan çalışmalar şu anda yasak çerçevesinde olup milyonlar denen değerler kaybedilmiştir.” – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu