Haber

Mersin ‘Çok Şiddetli Kuraklık’ Kategorisine Geçti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in ‘çok şiddetli kuraklık’ kategorisine geçtiğini açıkladı. Seçer, “Depremle birlikte artan ve yaz aylarında daha da artacağını öngörerek çalışmalarımızı hızlandırdık. DSİ Genel Müdürlüğü geç olmadan Pamukluk Barajı arıtma-isalet hattına başlasın. Suyun her damlası çok değerli.”

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından afet bölgesinden yoğun göç alan kentlerden biri olan Mersin’de de kış kuralına göre su kullanımı arttı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sosyal medya hesabından Mersin’in ‘çok şiddetli kuraklık’ kategorisine geçtiğini duyurdu. Seçer, “Mersin ‘çok şiddetli kuraklık’ kategorisine geçti.

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürlüğü (MESKİ), yaşanan kuraklık nedeniyle önümüzdeki günlerde suyun çekilebileceği düşüncesinin yaşanabileceğine dikkat çekerek, suyun tasarruflu kullanılması gerektiğine dikkat çekti. MESKİ Genel Müdürlüğü, Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisinden kış olmasına rağmen yaklaşık yüzde 93 ila 96 oranında maksimum kapasiteye yakın su çektiklerini açıkladı. Yaz aylarında su tüketiminin yüzde 50 artacağını öngören MESKİ, kuraklıkla birlikte kentte ciddi bir su sıkıntısı yaşanabileceğini vurguladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün belirli aralıklarla verdiği kuraklık haritalarından bahseden MESKİ Genel Müdürlüğü Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Dr. Emel Deniz Avcı, şunları söyledi:

“İlimiz en son yayınlanan kuraklık haritasında ‘Olağanüstü Kurak İller’in ortasında yer alıyor. ilimizde hızlı nüfus artışı Özellikle Suriyeli mülteciler ve son deprem felaketi sonucu ilimize göç ile birlikte su tüketimimiz önemli ölçüde artmış ve bu durum bazı sorunları da beraberinde getirmiştir.

“NÜFUS 2 MİLYON 700 BİNİ BULDU”

İlimizin nüfusu 2 milyon olmasına rağmen şu anda 2 milyonu aşkın vatandaşımızın 700 bine yakınının Mersin’de ikamet ettiği bir gerçek var. Bunların arasında hem Suriyeli mülteciler hem de Rus Savaşı’ndan ülkemize gelen misafirlerimiz ve depremden etkilenen vatandaşlarımız olmak üzere nüfusumuz yaklaşık 2 milyon 700 bine ulaştı. Bu da su tüketiminde artışı beraberinde getiriyor. Geçen yıl en yoğun dönem dediğimiz Kurban Bayramı dönemindeki su tüketimini karşılaştırdığımızda bu dönemde ortalama yüzde 15’lik bir artış görebiliyoruz.

Mersin’in yüzde 72’sine hitap eden Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Berdan Barajı’nın şu anda faal ve tam kapasite çalıştığını kaydeden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet Su İşleri’nin Pamukluk Barajı, İsale Hattı ve Arıtma Tesislerini acilen yapıp devreye alması gerekiyor. Aksi takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşırız. MESKİ Genel Müdürlüğü olarak tüm kaynaklarımızı izliyoruz, tüm içme suyu şebekemizi izliyoruz, aynı zamanda, Atıksu arıtma tesislerimizi ve abonelerimizi takip ettiğimiz Merkezi Bilgi Depolama Sistemi adını verdiğimiz SCADA Sistemimiz aktiftir.Bu SCADA Sistemi ile online müdahaleler yapıyor, suyu kaynağından deşarjına kadar her aşamada izliyor ve kayıp-kaçak oranlarını azaltmak Şehri bariz basınç bölgelerine ayırdık, Basınç bölgeleri ile birlikte su tüketimini ve arızaları sistematik olarak takip ediyoruz.

“ARATTIĞIMIZ ATIK SUYA DA DEĞER VERİYORUZ”

Her damla suyun ne kadar değerli olduğunun bilinciyle, arıttığımız atık suya da değer veriyoruz. Su tüketiminin büyük bir kısmı atık suya dönüşmektedir. Halihazırda işletmede ve çalışır durumda olan toplam 25 adet atıksu arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Atıksu arıtma tesislerinde arıttığımız suyun kalitesi son derece düzgün olduğundan, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm projelerinden biri olan Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi’nde deşarj ettiğimiz su hali hazırda Şişecam Soda Sanayi A.Ş. Şişecam Soda Sanayi A.Ş. ile imzaladığımız protokol çerçevesinde; Böylece kullandıkları saf suyu azaltmış olacağız. Bu su döngüsü ve suyun sürdürülebilirliği açısından bizim için son derece değerli. Yine merkezi refüj sulamasında, diğer tesislerimizde de benzer şekilde tarımsal sulamada kullanılması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Kaynağından deşarjına kadar suyun ne kadar değerli olduğunu biliyor, gözümüz kulağımız suyun üzerinde tüm çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanı Dr. Kentin son haritaya göre ‘Çok Kurak İller’ arasında yer aldığını hatırlatan Kemal Zorlu, vatandaşların da bunu hissettiğine değindi. Zorlu’nun açıklaması şöyle:

“Yağmur ve kar yağışı yok. Yaylalarımıza baktığımızda normalde beyaz olarak görmemiz gereken yerlerin aslında yeşil ya da kahverengi olduğunu görüyoruz. Bu da yaz aylarında su açısından önemli sorunlar yaratacak doğal bir durum, şu an pek hissetmesek de bunun nedenine bakacak olursak iklim değişikliklerini anlamsal olarak anlatırken dramatik iklim olaylarıyla sonuçlandığını söylüyoruz yani şöyle olaylarla karşılaşıyoruz. Yağışların normalde olması gereken veya zamanında olmaması ve çok kısa sürelerde şiddetli yağışların oluşması gibi. Ayrıca yangın vb. olaylar da su kaynaklarımızın dışında kalıyor. emsal olarak iklim değişikliklerinin sonucu. Bu tıbbi durumları insan hayatını doğrudan etkileyen durumlar olarak hissediyoruz. Gerekli önlemler önceden alınmalıdır.”

Bireysel olarak alınabilecek önlemlerden bahseden Zorlu, su tasarrufu için bazı önlemler alınması, dikkatli olunması ve evlerde kullanılan suyun israf edilmemesi gerektiğini söyledi. Zorlu’nun açıklaması şöyle:

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN TEMEL NEDENLERİNDEN BİRİ FOSİL YAKITIN GÜÇ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMASIDIR”

“İklim değişiklikleri kuraklığa neden oluyor. Mersin’de yaptıklarımıza, dünyada yapılanlara ve iklim değişikliği çabasında bireysel olarak neler yapabildiğimize bakarsak, iklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri aslında iklim değişikliğinin kullanılmasıdır. Güç kaynağı olarak fosil yakıtlar.Bunu önlemek için gereksiz güç kullanımını ortadan kaldırmamız ve kullandığımız gücün kaynağının saf güçten elde edilmesi gerekir.Kullandığımız güç fosil yakıtlardan geliyorsa iklimi tetikler. hızlı değişin.Bir an önce tüm gereksiz tüketimi ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Mersin’de kent genelinde kullanılan suyun büyük bölümünün Mersin’in en büyük barajı olan Berdan Barajı’ndan sağlandığını belirten Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“PAMUKLU BARAJINA İÇME SUYU ARITMA TESİSİ YAPILMASI ÖNEMLİDİR”

“Berdan Baraj Havzası ve Pamukluk Baraj Havzasını iki eş havza olarak ifade edebiliriz. Batı kesimde yer alan Pamukluk Baraj Havzası’nda baraj yapılarak su tutulmaya başlandı. Pamukluk Barajı bir an önce.Buradaki isale hatlarının yapılması ve yapılması ile cazibeli akış ile daha az enerji kullanarak içme suyu sağlama imkanı sağlayacağız.Çünkü Berdan Barajından pompa ve terfi istasyonları kullanarak gönderiyoruz. şehrimizde alt kotlarda insanların yaşadığı bölgelere su.İstasyonlarda da elektrik tüketiyoruz.Ama Pamukluk Barajına içme suyu arıtma tesisi yaparsak suyu fiilen Berdan’dan ile gönderdiğimiz noktalara göndermiş olacağız. hiç terfi istasyonu kullanmadan elektrik.Bu oldukça kıymetli bir durum.Şehre aynı anda iki farklı barajdan su temin etmek mümkün.Birbirinin yedeği sayılabilecek bu barajlarla sorun. bir problemde onu çözmek için çalışacaktır. Yani birinde rastgele bir afet yaşadığımızda diğer barajımız şehirde verilecek içme suyu noktasında bizim kurtarıcımız olacak. Bu açıdan Pamukluk Barajı’nın içme suyu arıtma tesisinin bir an önce yapılıp devreye alınması çok değerlidir.”

Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı olarak Mersin’in ‘Sürdürülebilir Güç İklim Eylem Planı’nı TÜBİTAK ile birlikte yürüttüklerini ve çalışmaların 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklayan Güçlüli, şu bilgileri verdi:

“ŞEHİR İÇİ ENERJİ TÜKETİMİ İLE İLGİLİ TÜM ALANLARDA DURUM TESPİTİ”

“Bu çalışma kapsamında ilimizde iklim değişikliği ile ilgili yapacağımız çalışmalar veya iklim değişikliğine uyum noktasında yapacağımız çalışmalar ile ilgili SECAP’ta durum tespiti yapılmaktadır. binalar, elektrik kullanım durumu, endüstriyel tesislerimizin durumu yani şehirdeki elektrik tüketimi ile ilgili tüm alanlar için bir durum tespiti yapılacaktır.Bu durum tespiti sonunda bazı işlemler yapılacaktır. Bu aksiyonlar alındığında hem şehirdeki elektrik tüketimini en aza indirmek hem de doğaya salınan karbon salınımını en aza indirmek için belirli aksiyonlar almış olacağız. Böylece iklim değişikliği ile mücadele için bu çalışmaları yapmış olacağız.”

Sürdürülebilir Enerji İklimi Eylem Planı ile birlikte proje bittikten sonra söz konusu aksiyonların belirlendiğini belirten Zorlu, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şehirdeki vatandaşlarımızın bu noktada yapabilecekleri faaliyetler hakkında kendilerine bilgi vereceğiz. Vatandaşlarımız bizzat sorumluluklarını yerine getirdiğinde kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ile bir bütün olarak bu işi yapmamız gerekiyor. Küçültme bireysel, şehir ölçeğinde veya ülke ölçeğinde yapılacak bir şey değil. Bu küresel bir durum, dünyada yaşayan tüm insanlar, tüm ülkeler ve şehirler birlikte adım atıyor.

11 ilin doğrudan etkilendiği, dünyanın en büyük afetlerinden birini yaşadık. Doğal olarak bu illerde yaşayan vatandaşlarımızın oradan ayrılma imkanı buldukları noktada ilk geldikleri il Mersin’dir. Bu şehirde yaşayan insanlar olarak günlük hayatımızda bunun farkına varıyoruz ama bunu bize gösteren veriler de var. MESKİ Genel Müdürlüğümüzün su kullanım istatistiklerindeki değişimi değerlendirdiğimizde yaklaşık yüzde 15’lik bir artış olduğunu belirtmiştik. Bu da 300-400 bin fazla nüfus demek. İlimizde diğer ülkelerden yaklaşık 300-350 bin misafirimiz var. Bunlarla ve depremden gelen vatandaşlarımızla birlikte şu anda bu şehirde 700-800 bin civarında fazladan bir nüfus yaşıyor. Normalde bu kolay bir şey değildir. Bu durum kentteki altyapı ve üstyapı hizmetlerini ciddi bir baskı altına almıştır. Kuraklığın yaşandığı bu günlerde, 700 bin fazla nüfusun Mersin üzerinde yarattığı baskı sonucunda ciddi su sorunu yaşayacağımız aşikardır. Bu da Pamukluk Barajı’nın devreye alınmasının ve su tasarrufu önlemlerinin alınmasının oldukça değerli olduğunu gösteriyor.”

cekerekajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort