Haber

Uzunköprü Ziraat Odası’ndan ‘pirinç yanıklığı’ bilgisi

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –Uzunköprü Ziraat Odası çeltik hastalığı hakkında bilgi verdi.

Ziraat Odası tarafından yapılan bilgilendirmede, şunlar kaydedildi:

“Pirinç Yanıklığı (Pyricularia oryzae) belirtileri yapraklarda, köprücük kemiğinde, kınlarda, boğumlarda, salkımlarda, salkım boğumlarında ve kavuzlarda görülür. Çoğu zaman, yaprak lekeleri Temmuz’dan itibaren görünmeye başlar. Bu benekler iğ veya baklava şeklinde, her iki ucu sivri, ortası gri-bej veya saman sarısı ve etrafı kahverengi bir hale ile çevrilidir. Hastalık oluşumu için optimum sıcaklık 25-28°C’dir. Ülkemizde temmuz ve ağustos aylarında yağan yağmurlar, günlük çiy veya sis gibi faktörlerin oluşturduğu nem ortamının yaprak üzerinde günün geç saatlerine kadar devam etmesi, yüksek dozda azot kullanılması, fosfor noksanlığına neden olan dengesiz gübreleme, azotun zamansız uygulanması , sık veya geç ekim. Su seviyesinin derin tutulması, soğuk sulama suyu ve mahsulün susuzlaştırılması gibi kültürel koşullar hastalık gelişimini teşvik eder.

MÜCADELE İÇİN

  • Hastalıklardan ari sertifikalı tohumlar kullanılmalıdır.
  • Sık ekim yapılmamalı ve ekim anında yapılmalıdır.
  • Hastalığa dayanıklı veya kuvvetli çeşitler dikilmelidir.
  • Hasattan sonra tarladaki hastalıklı bitki artıkları imha edilmelidir.
  • Bir yıldan sonra hastalıklı tarlaya çeltik dikilmemeli, dikim zorunlu olan tarlalarda ise bitki artıkları temizlenmeli ve münavebeli olmak şartıyla ekim yapılmalıdır.
  • Gereksiz yere su kısmı yapılarak ürün susuzluk stresine girmemelidir. Sulama suyunun soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Tarlada su seviyesi derin tutulmamalıdır. Önleyici tedbir olarak tohum ilaçlaması kesinlikle yapılmalıdır.
  • Yeşil aksam ilaçlamasında; Tarlada hastalık görülmeye başladığında ilk ilaçlama, 10 gün süreyle ikinci ilaçlama, gerekirse üçüncü ilaçlama yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu