Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanun Teklifi

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, “Bizim arkeoloji enstitümüz 100 yıl önce kurulmuş olsaydı, bugün Anadolu’muzun zenginlikleri Avrupa’nın önde gelen müzelerini süsleyemezdi.” dedim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Türkiye Arkeoloji ve Kültür Varlıkları Vakfı Kanun Teklifi görüşmeleri başladı.

Teklifin tamamı hakkında konuşan Şahin, Türkiye’nin eski ve eski tüm medeniyetlerin doğduğu bir medeniyetler vadisinin merkezinde olduğunu; Anadolu’nun dünyanın en güçlü arkeolojik yataklarına da ev sahipliği yaptığını söyledi.

Arkeolojik maliyetlerin değerine işaret eden Şahin, “Petrol ve doğal gaz gibi yer altı kaynakları ülkelerin geleceği için çok önemli. Ancak kültürel mirasımız ve arkeolojik değerlerimiz de en az petrol ve doğal kaynaklar kadar stratejik ve önemli. Bazı ülkeler bu alanda çok yol kat ederken, diğerleri “Maalesef bugün coğrafyamızın birçok kültürel ve arkeolojik zenginliğini Avrupa’daki çeşitli müzelerde görüyoruz.” sözlerini kullandı.

İngiltere, İtalya, Almanya ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinin bugüne kadar Türkiye’de 8 arkeoloji enstitüsü kurduğunu kaydeden Şahin, Türkiye’nin bu alanda çok geç kaldığını kaydetti. Şahin, “Bizim arkeoloji enstitümüz 100 yıl önce kurulmuş olsaydı, bugün Anadolu’nun zenginlikleri Avrupa’nın önde gelen müzelerini süsleyemezdi.” dedim.

Şahin, yasa teklifiyle birlikte 2020 yılında Avrupa Birliği’nin desteğiyle Gaziantep’te kurulan Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün vakıf olarak hizmet verme aşamasına geçeceğini kaydetti.

Şahin’in konuşmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Yardımcısı Haydar Akar toplantıyı yarıda kesti. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Akar, 7 Şubat Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu