Teknoloji

Türk Uzay Ajansı Alper Gezeravcı’nın UUİ’de Yapacağı Deneyi Bugün Açıkladı

Elbette uzay çalışmalarının tek amacı uzaya gezip manzarayı gözlemlemek için gitmek değil, birçok araştırma da uzay programlarının ortasında yer alıyor. Bu çalışmaların bir kısmını Alper Gezeravcı yürütecek. Seçilen deneylerden biri VOKALAKOR başlıklı çalışma. Çalışmanın bugün gerçekleştirileceği Türk Uzay Ajansı tarafından açıklandı.

VOKALKORD uzayda insan sesini inceleyecek

Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında seçildi 13 deneyortada bulunan VOKALAKOR İnsan sesinin uzay ortamındaki gelişimini incelemeyi amaçlamaktadır. Yapay zeka desteğiyle gerçekleştirilecek çalışmada insan sesi incelenecek ve olası hastalık teşhislerinde bu teknolojinin kullanılması mümkün olacak.

Deneyin açıklanan adı “Uzayda yaşamanın verdiği yaşamsal tepkilerin ses telleriyle ilgili değişiklikler yoluyla tespiti ve düşük yer çekiminin neden olduğu bozuklukların ses frekanslarıyla tanımlanması.” olmuş. Deneyde, solunum sistemi fizyolojisinde Akıllı saat yapay zeka desteği ile sesteki frekans değişiminden kaynaklanan rahatsızlıkların tespit edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca sıfır yer çekimi ortamının insan sesine etkilerinin araştırılması da amaçlanıyor. Deneyin sorumlusu Haliç Üniversitesi’nden Profesör Doktor Gökhan Aydemir’dir.

İşte Gezeravcı’nın yapacağı 12 deney daha

UYANMAK:Yeni nesil uzay alaşımlarının üretilmesi için yapılacak.

gMETAL: Yerçekimi olmayan bir ortamdaki bir akışkandaki katı faz parçacıklarının dinamiği incelenecektir.

Uzman:Mikroalg yaşam destek birimleri için mikroalg türlerinin uzay ortamındaki büyümeleri ve metabolik değişimleri incelenecektir.

EKSTRAMOFİT:Tuz Gölü’nde yetişen endemik bitki Schrenkiella Parvula’nın yüksek tuzluluğa toleransı ve mikro yerçekimindeki etkileşimi incelenecektir.

METABOLOM:Uzay görevleri sırasında astronotların Metabolom/Transkriptomunda meydana gelen değişiklikler analiz edilecek ve Ulusal Omics Veri Setleri oluşturulacak.

MİYELOİD:Uzay görevine katılan bireylerde radyasyona maruz kalmanın, kanserin öncü lezyonları olan periferik kandaki Miyeloid Türevli baskılayıcı hücreler üzerindeki etkisi incelenecektir.

İLETİ:Mikrogravite genetik bilimi misyonuyla hangi bağışıklık hücrelerinin uzay ortamından doğrudan etkilendiği belirlenecek.

ALGALUZAY:Uzay koşullarında Antarktika ve Ilıman mikroalg yetiştiriciliğinin karşılaştırmalı bir çalışması yapılacaktır.

CRISPR-GEM:Mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR teknolojisi ile gen düzenlemesi yapılmasının etkinliği araştırılacak.

-Pranet:Propolisin bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkisi araştırılacak.

OKSİJEN DOYGUNLUĞU:Oksijen sistemi fizyolojisinde, nefesle verilen havanın oksijen seviyesi yapay zeka desteğiyle hesaplanarak mikro yerçekiminin neden olduğu değişiklikler tespit edilecek.

– MYOCA:Kurşunsuz lehimleme sistemleri mikro yerçekimi ortamında test edilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu