Endonezya ve Avustralya, AUKUS’a rağmen askeri işbirliğini artırma kararı aldı
Endonezya ve Avustralya, iki ülke arasındaki AUKUS gerilimlerine rağmen savunma işbirliği anlaşmasını genişletme konusunda anlaştılar.
ABC’nin haberine göre iki ülkenin savunma ve dışişleri bakanları, Avustralya’nın başkenti Canberra’da bir araya geldi.
Bakanlar, görüşmelerin ardından ortak açıklama yaptı.
Ortak açıklamada, mevcut savunma anlaşmasını genişleterek “uluslararası hukuk açısından bağlayıcı bir anlaşma” haline getirmek için müzakerelere başlanacağı belirtildi.
Açıklamada, yeni anlaşmanın iki ülke arasındaki savunma iş birliğini güçlendireceği vurgulandı.
Açıklamada, anlaşma ile Avustralya ve Endonezya’nın karşılıklı olarak eğitim sahalarını kullanma hakkına sahip olacağı belirtilirken, bunun ortak askeri faaliyetlere olanak sağlayacağı kaydedildi.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles ve Endonezyalı mevkidaşı Prabowo Subianto, iki ülke arasındaki askeri işbirliğini, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) Hint-Pasifik vizyonu ve egemenlik ilkesi doğrultusunda değerli bir deklarasyon olarak nitelendirdi. bölge.
Canberra’daki görüşmelere katılan Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, ziyaretin ardından yayınladığı video mesajında, Avustralya’nın AUKUS işbirliği konusunda görüşmelerde daha şeffaf olması yönündeki beklentilerini yinelediğini söyledi.
Ülkesinin Asya’da artan çatışmalardan endişeli olduğunu ifade eden Marsudi, “Bu çatışmalar doğru yönetilmezse bölgeyi istikrarsızlaştıracak açık çatışmalara yol açabilir.” söz konusu.
Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, ülkesinin sadece Endonezya ile değil, tüm bölge için nükleer denizaltı planları konusunda şeffaf olacağını söyledi.
Wong, Avustralya’nın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın (NPT) güçlü bir destekçisi olduğunu ve ülkesinin hiçbir şekilde nükleer silah edinmeye niyeti olmadığını vurguladı.
Avustralya, Ekim 2021’de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında iş birliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzaladı.
Endonezya, Avustralya’nın nükleer denizaltıya sahip olmasının bölgeyi istikrarsızlaştıracağını savunarak anlaşmaya sert tepki gösterdi.