ABD’den dikkat çeken iddia: ‘Çinliler Türkler için geliyor’
Bugün başlayan 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’23’e katılan Türk savunma sanayii firmaları, uluslararası savunma medyasından övgü dolu yazılar aldı. Avrupa merkezli medya kuruluşları, Türkiye’nin hem insansız kara araçları hem de deniz harp sistemlerinde küresel değere sahip teknolojiler yarattığına vurgu yaparken, ABD merkezli Defence News, Çin’in Türk firmalarını satın almak amacıyla fuara katılacağını iddia etti.
‘GÖLGE Süvari’ FUARI DAMGALAYACAK
HaberGlobal’ın haberine göre; Avrupa’nın önde gelen savunma yayınlarından biri olan Belçika merkezli Army Recognition’da yayınlandı. “FNSS, Çığır Açan Gölge Süvari İnsansız Zırhlı Kara Aracını IDEF 2023 Fuarında Sergileyecek” başlıklı haberde Türk savunmasını övücü bir analize yer verildi. Haberde, kara savaş araçlarında Türkiye’nin en güçlü firmalarından biri FNSS Savunma Sistemleri’nin (FNSS) modüler otonom insansız kara muharebe aracı Shadow Cavalry fuara damgasını vuracak.
DÜNYADA KIYMETLİ BİR YERİNE SAHİP OLACAK
Türkiye’nin İnsansız Ağır Sınıf Kara Muharebe Aracı (H-UGV) Gölge Süvari’sinin ilhamını ABD yapımı M113 işçi zırhlı taşıyıcısından alan medya organı, Türkiye’nin yeni gözdesini şu ifadelerle okuyucularına duyurdu:
“Modern kara savaşlarında üstün yapay zekaya sahip İHA’lar artık hem yüksek hem de düşük yoğunluklu harekatlarda orduların vazgeçilmezi oldu. Gölge Süvari, uluslararası askeri tatbikatlarda da test edildi ve gerçek zamanlı harekâtlarda üstün başarı gösterdi. Türkiye’nin ilk İHA’sı olan savaş aracı, sınıfında dünyada değerli bir yere sahip olacak.”
HAVELSAN DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKTİ
Öte yandan küresel savunma haberlerinin yer aldığı Naval News Rec sitesi, ‘Havelsan’ın Küresel Savunma Fuarı’nda güçlü bir varlık göstermesi bekleniyor’başlıklı haberde, Türk savunma kuruluşu HAVELSAN’ın savunma sanayii çalışmalarının sergilendiği fuarlarda dışişleri bakanlıkları, savunma bakanlıkları, hava kuvvetleri komutanlıkları ve yabancı ülkelerin büyükelçilerinin firmaya yoğun ilgi gösterdiği belirtildi. Haberde, insansız otonom sistemler, dijital askeri teknolojiler, insansız hava-kara-deniz sistemleri, anti-SİHA (silahlı insansız hava aracı) sistemleri gibi birçok ürün ve yazılımla kendini gösterecek olan HAVELSAN’ın, fuarın en büyük ürününün deniz harp yönetim sistemi olarak tasarlanan ADVENT olacağı belirtildi.
‘ADVENT’TE DEĞERLİ İLERLEME
Yayınlanan haberde, ADVENT (Network Supported Data Integrated) sistemi ile tek gemi yerine ağ takviyeli yeni nesil komuta kontrol sistemi geliştirildiği bilgisi verildi. Deniz harp araçlarının su üstü, su altı, hava savunma kabiliyetleri veya elektronik harp kabiliyetlerinin ADVENT sistemi ile entegre bir şekilde komuta ve kontrol edilebileceği vurgulanan yazıda, bu teknoloji sayesinde deniz harplerinde komuta-kontrol koordinasyonunun sağlandığı ve alınacak kararlar için teknolojik bir temel oluşturulabileceği bilgisi de paylaşıldı.Sistemin bu alanda değerli bir gelişme olduğuna değinilen yazıda, Türkiye’nin denizcilik alanındaki gelişmeleri de vurgulandı.
TÜRK DENİZCİLİK ÜRÜNLERİ Büyük Merak Uyandırdı
Prestijli uluslararası denizcilik haber sitesi Navalnews’te yayınlandı. ‘Meteksan’ın ileri teknoloji denizcilik sistemlerini IDEF 2023’te keşfedin’ başlıklı haberde, Türk savunma şirketi Meteksan’ın denizaltı sonar sistemleri, akustik sensörler, deniz eğitim simülatörleri, elektronik harp sistemleri ve radar sistemleri alanlarındaki yeni teknolojiye sahip ürünlerinin dikkat çektiği vurgulandı. Medya organı Meteksan’ın yeni nesil çalışmalarının dünya savunma sanayisinde büyük ilgi uyandırdığını ifade ederek, bu çalışmaları şöyle sıraladı:
Denizaltı savunma harbi için üretilen YAKAMOS sonar sistemi, Fiber Optik Akustik Sensör sistemi (FOAS2), NAZAR elektronik lazer harp sistemi, deniz hasar kontrol sistemi (DCSIM), deniz yangın söndürme simülatörü, DUNKER helikopteri sualtı kaçış eğitim simülatörü, PELİKAN RF güdümlü füze simülatörü, ULAQ silahlı insansız deniz aracı, ALACA Ka bandı radar kesit alanı.
‘ÇİN TÜRK ŞİRKETLERİNİ SATIN ALMAK İÇİN GELİYOR’ İDDİASI
ABD’nin önde gelen savunma yayınlarından Defence News’te yayınlandı. ‘Türkiye’deki IDEF Savunma Fuarı için Çin’in planları neler?’ başlıklı analizinde, fuara 74 Çinli savunma firmasının katılacağı belirtildi. Analiz makalesine göre Çinli firmaların fuara fiilen katılımı “Türk şirketlerini uzun vadeli hedefleri doğrultusunda satın alma amaçlı incelemek ve değerlendirmek”Tartışmalı iddiaya göre Çinli firmaların amacı Türkiye’deki savunma şirketlerini satın alıp kendi teknolojilerini Türkiye’de üretmek.daha sonrasında ‘NATO sisteminin üretimi’Türk firmaları üzerinden bu işleri yeniden yaratın. “NATO sistemlerini kullanan ülkelere satış.”
“SAVUNMA SANAYİİNDE 2023 HEDEFİMİZ 6 MİLYAR DOLAR”
16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın (IDEF’23) açılışı için hem katılımcılara hem de kamuoyuna görsel bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savunma sanayinde 850 farklı projenin hayata geçirildiğine dikkat çekti. Erdoğan mesajında “Geçen yıl 4 milyar 400 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın ilk 6 ayında 2 milyar 378 milyon dolarlık rekor ihracat rakamına ulaştık. Hedefimiz 2023’te 6 milyar dolar, yılsonu ihracat hedefimize ulaşacağız, hatta bu rakamın üzerine çıkacağız inşallah. Yılsonu ihracat hedefimize ulaşacağımıza, hatta bu rakamın üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Geçen hafta körfez ülkelerine yaptığımız ziyarette en dengeli savunma ihracatı konusunda 20 yeni anlaşmaya imza attık. sanayi tarihimizde çalışır”.kelimeleri kullanmıştı.